Ondersteunende supplementen HSP

Gepubliceerd op 20 oktober 2023 om 16:45

Deze blog wordt je wederom aangeboden door Cariena, zelf HSP'er, in 2017 afgestudeerd als Maatschappelijk Werker en nu al 11 jaar werkzaam in een biologische gezondheidswinkel. Heel wat orthomoleculaire cursussen over voeding & suppletie in onze huidige maatschappij, ervaring en klantadvies verder, kan zij je alles vertellen over welke voedingssupplementen jou kunnen ondersteunen als je hoogsensitief bent!


Wil je graag weten hoe voedingssupplementen je kunnen ondersteunen als HSP? Lees dan verder!

Voedingssupplementen worden door steeds meer mensen gebruikt en kunnen een toevoeging zijn aan een gezonde leefstijl. Ik vind het belangrijk om te vertellen dat voedingssupplementen nooit een vervanging van een gezond voedingspatroon zullen zijn. Ik raad je daarom aan om eerst mijn blog “De relatie tussen voeding en HSP” te lezen. Hierin wordt gedeeld welke voedingsmiddelen een positieve invloed hebben als je hoogsensitief bent. Hoogwaardige voedingssupplementen zet je dus in als aanvulling op je voedingspatroon. Het gebruik van een hoogwaardig voedingssupplement is van belang, maar niet elk merk is even kwalitatief. Mocht je hier meer informatie over willen, mail dan naar info@sensevita.nl of raadpleeg een (orthomoleculair) arts of therapeut.

Welke voedingssupplementen bieden ondersteuning als je hoogsensitief bent?
Er zijn verschillende soorten voedingssupplementen die ik kan aanraden. Het effect kan per persoon verschillen, omdat de behoefte per individu verschilt. Daarnaast geldt ook dat je als HSP een gevoeliger systeem hebt dan een niet HSP. Mocht een product na 3 maanden geen effect hebben, raad ik aan een ander product te proberen. Blijf goed naar je lijf luisteren en doe wat bij jou past.

Let op! Wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicatie gebruikt zul je altijd een (orthomoleculair) arts moeten raadplegen om na te gaan of je de supplementen mag gebruiken.

  • GABA

Ik begin met een neurotransmitter: GABA (afkorting voor gamma-aminoboterzuur). Deze neurotransmitter is belangrijk om de communicatie in onze hersenen goed en soepel te laten verlopen. Wanneer er veel zenuwimpulsen in onze hersenen plaatsvinden, kan GABA rustgevend werken. Bij overprikkeling is er vaak sprake van een GABA tekort. Een GABA supplement kan je ondersteunen als je veel stress hebt, angsten en niet goed slaapt. In de vorm van zuigtabletten kan GABA direct worden opgenomen en snel effect hebben.

  • Magnesium

Magnesium Tauraat is een verbinding van magnesium die beter wordt opgenomen in de hersenen dan een regulier magnesium supplement. Deze vorm raad ik aan omdat de hersenen van iemand met HSP meer hersenactiviteit vertonen. Magnesium is een mineraal die vooral bekend staat om zijn ontspannende werking. De verbinding Magnesium-Tauraat is goed voor de hersenfunctie, geheugen, gemoedstoestand en concentratievermogen.

  • B-vitamines

Er zijn verschillende soorten B-vitamines, waarvan B12 een bekende is. Vitamine B12 is onder andere goed voor het concentratievermogen, geestelijke energie en de gemoedstoestand. Alle B-vitamines werken samen en versterken elkaar, vandaar dat je ze vaak in een vitamine B-complex zult vinden. Let erop dat je een vitaminecomplex koopt die actieve B-vitamines gebruikt. Deze worden beter opgenomen en zullen niet stapelen in het lichaam.

  • L-Theanine

L-Theanine is een aminozuur die gehaald wordt uit groene theebladeren. L-Theanine beïnvloedt verschillende neurotransmittersystemen (waaronder GABA, dopamine, serotonine). De eigenschappen van dit aminozuur zijn dat het ontspannend werkt en mentale alertheid bevordert. Het is een belangrijk stofje om de hersenfunctie te ondersteunen, vooral in tijden van stress. L-Theanine kan ook ingezet worden bij angst.

  • Omega-3 vetzuren

In de blog "De relatie tussen voeding en HSP" heb ik het belang van Omega-3 voor de hersenen toegelicht. Wanneer je te weinig of geen vis eet, is het raadzaam om Omega-3 te suppleren. Dit kan in de vorm van vloeibare visolie, visolie capsules of algenolie (de laatste optie is een veganistisch alternatief). Omega-3 bestaat uit de bestanddelen EPA en DHA. Ga voor een supplement met tenminste 250 mg DHA.

  • Rhodiola en Ashwaganda

Rhodiola en Ashwaganda zijn twee kruiden die allebei ingezet kunnen worden bij acute en chronische stress. De kruiden hebben adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het je lichaam helpt om zich aan te passen in verschillende soorten situaties. De kruiden kunnen afzonderlijk van elkaar of gecombineerd gebruikt worden.

Extra ondersteuning tijdens de herfst- en wintermaanden
We gaan weer de koude en gure maanden in, waarin de griepjes en virussen op de loer liggen. Wil je je hier wat beter tegen weren?
Zorg er dan voor dat je basisgezondheid goed op peil is. Dit houdt in:

  • Zorg voor een goede nachtrust

Wanneer je slaapt, krijgt je lichaam de kans om te herstellen en om zich te weren tegen invloeden van buitenaf.

  • Eet gezond en gevarieerd

Wist je dat maar een kwart van alle mensen voldoende groenten en fruit eet? De richtlijn is 2 stuks fruit en 200 gram groenten voor volwassenen.

  • Beweeg voldoende

Vaak matig intensief bewegen heeft een positief effect op het immuunsysteem, zo blijkt uit onderzoek.

  • Vermijd stress

Langdurige stress vermindert het vermogen van het immuunsysteem om zich te verdedigen tegen schadelijke bacteriën en virussen; de weerstand gaat achteruit.

  • Rook niet en drink alcohol met mate

Roken en drinken vermindert de conditie en verzwakt het immuunsysteem.

  • Drink voldoende water

Veel water drinken zorgt ervoor dat gifstoffen sneller je lichaam uitspoelen.

Wil je hiernaast je immuunsysteem ondersteunen met supplementen? Dan kun je kiezen voor Vitamine C, Zink, vitamine D, IJzer en vitamine B12.

Wil je één of meerdere supplementen proberen? Met de code: SENSEVITA10 krijg je 10% korting op supplementen via www.vitakruid.nl.

Heb je nog vragen n.a.v. de blog? Neem gerust contact op via info@sensevita.nl. Dan wordt je bericht zo snel mogelijk beantwoord!