Over Hoogsensitiviteit


Wist je dat....

 • Iemand die hoogsensitief is prikkels en sensaties intenser ervaart & prikkels diepgaander verwerkt?
 • Hoogsensitieve mensen bijvoorbeeld: geur, smaak, gevoel en geluid intenser beleven? HSP’ers merken meer abstracte dingen op, zoals een bepaalde sfeer of stemming en kunnen daar van overweldigd raken.
 • Hoogsensitiviteit geen aandoening is, maar wel een aangeboren persoonlijkheidskenmerk?
  Je 'hebt' het niet, je 'bent' het! 
 • HSP staat voor 'Highly Sensitive Person' (ingevoerd door Psychologe Elaine Aron)?
 • HSP'er wordt gebruikt om een hoogsensitief persoon mee aan te duiden?
 • Hoogsensitiviteit net anders is als hooggevoeligheid? Hooggevoeligheid is een (over-) emotionele reactie die vaak voortkomt uit opgestapelde stress, waarbij emoties niet zijn ontladen. Dit kan dus later tot uiting komen. Hoogsensitiviteit is juist aangeboren.
 • Je naast HSP'er ook HSS'er kunt zijn? HSS staat voor High Sensation Seeker. Dit betekent dat je je bovengemiddeld aangetrokken voelt tot positieve of spannende prikkels. Ongeveer 30% van de HSP'ers is ook HSS'er.
 • 1 op de 5 mensen hoogsensitief is?
 • We vandaag de dag evenveel prikkels op één dag verwerken als de mensen in 1800 in één jaar verwerkten?
 • Hoogsensitiviteit je veel moois kan brengen als je weet hoe je er mee om kunt gaan & wat jij nodig hebt om je goed te voelen?

De kenmerken van hoogsensitiviteit
Hoogsensitiviteit kent veel mooie, maar ook een aantal ingewikkelde eigenschappen. Als je goed met je hoogsensitiviteit weet om te gaan, dan kun je dit mooie persoonlijkheidskenmerk optimaal benutten. Men kan moeite hebben met het feit dat er vaak een bepaald "label" of "stempel" op iemand wordt geplakt. Bekend zijn met hoogsensitiviteit en weten dat jij hoogsensitief bent, kan je echter juist enorm houvast geven, omdat je dingen kunt plaatsen voor jezelf.
Alleen daarom is het al de moeite waard om uit te zoeken of je hoogsensitief bent & vervolgens te ontdekken wat jou helpt om je goed te voelen!

Download de gratis checklist met kenmerken van hoogsensitiviteit om te kijken of je je er in herkent.
Laat je even weten wat je aan de checklist hebt gehad en of ik je verder kan helpen?


Prikkels & overprikkeling
Een prikkel is een stukje informatie wat binnenkomt via onze zintuigen. Alles wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen wordt door de hersenen verwerkt. Zoals licht, geluid en de temperatuur buiten (externe prikkels). Maar ook prikkels binnenin het lichaam (interne prikkels) worden door de hersenen verwerkt. Denk aan je gedachten, emoties en pijn. Als er tijdelijk of langdurig (te) veel prikkels zijn om te verwerken, dan kun je overprikkeld raken. Dit komt vaak voor bij HSP'ers. Het liefst wil je dan vaak (tijdelijk) zo min mogelijk prikkels van buitenaf en je even afsluiten van de buitenwereld, om weer tot jezelf te komen!

 


Handboek
Voel je je snel/vaak overweldigd? Wil je alles weten over hoogsensitiviteit, prikkels, overprikkeling & nog veel meer?
Schaf dan nu het basishandboek: "Prikkels & Meer" aan en maak direct gebruik van alle informatie, tips, tools & zelfzorg oefeningen!
€7,50 voor de digitale versie. Meer behoefte aan een hard copy versie van het handboek? Mail dan naar info@sensevita.nl.

Klik op onderstaande klop en schaf meteen digitaal aan. Veel plezier! Laat je even weten wat je ervan vond?